Plachia de crap

Reţetă autentică "Plachie de Crap" din Delta Dunării

Reţetă autentică "Plachie de Crap" din Delta Dunării

Aici unde se află tărâmul peștelui, preparatele din pește și derivatele acestuia sunt cu mult mai gustoase, mai hrănitoare și pline de savoare față de preparatele din pește pregătite în alte zone și alte meleaguri. Bineînțeles fiecare rețetă de aici, de la pensiunea Delta Drill din Sfântu Gheorghe are propriile ei secrete și arome care te îndeamnă să deguști minunățiile realizate în acest loc.

Comorile gastronomice din Sfântu Gheorghe redau în totalitate savoarea preparatelor din pește îmbinând armonios aromele, culorile și texturile acestor preparate, fără să denatureze gustul. Și pentru că unul dintre cele mai căutate preparate de aici, din inima Deltei Dunării, este plachia de crap vă vom prezenta în rândurile de mai jos modul autentic de preparare al acestui produs gastronomic.

Modul autentic de preparare al plachiei de crap

Pentru început veți avea nevoie de elementul de bază – crap, dar și de diferitele arome și texturi pentru a pregăti sosul plachiei, și pe care le puteți lua din: ceapă albă, ardei (roșii sau verzi), roșii, suc de roșii (bulion), zahăr, sare, piper, ulei și pătrunjel. Primul pas pentru a pregăti acest produs este acela de a pune într-o cratiță uleiul l-a încins, ca mai apoi să adăugăm ceapa pentru a se căli.

De asemenea se adaugă sarea și piperul, dar și zahărul(nu este obligatoriu). Secretul zahărului în această rețetă este strâns legat de dulceața preparatului, având în vedere că se poate ca sucul de roșii să fie ceva mai acrișor, iar la final gustul plachiei să nu fie acela pe care ni-l dorim. Puțin mai târziu, după ce ceapa a început deja să prindă culoarea aurie se adaugă și ardeii la călit.

Iar treptat se pun roșiile, sucul de roșii și puțină apă, astfel încât prin fierbere fiecare legumă în parte pe care am adăugat-o să prindă adevărata culoare și savoare. Procesul de fierbere trebiuie să dureze circa 30 de minute pentru ca sosul să aibă parte de gustul, nuanța și textura dorită. În cazul în care sosul scade în procesul de fierbere se adaugă treptat puțină apă.

Când sosul este gata se adaugă și bucățile de crap (care au fost prăjite anterior) și se lasă la fiert cel mult pentru încă alte 10 minute. În momentul în care plachia de crap este gata puteți presăra deasupra acesteia pătrunjel mărunțit pentru a da un plus de savoare, dar și o pată de culoare. Nu uitați – plachia merge bine cu mămăliguță caldă! Poftă bună!

Iar pentru doritorii, care nu au timp și nici experiența necesară pentru a realiza un astfel de preparat, îi așteptăm cu drag la pensiunea Delta Drill din Sfântu Gheorghe pentru a degusta această plachie de crap și multe alte preparate delicioase.  

Scroll to Top